Denník SaS

Billboardy (všetky)

Bežní chovatelia psov boli do antimnožiteľského zákona doplnení na základe stanoviska vlády

pošli na vybrali.sme.sk

Slovensko sa stalo „hundenmafiou“ pred celou Európou. Antimnožiteľský zákon konečne poskytne prehľad o tom, kto, ako a v akom rozsahu chová a predáva psy. Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby sa definitívna podoba zákona čo najviac priblížila predstavám ochrancov zvierat i chovateľov psov. Uvádza poslanec NR SR za SaS a jeden z autorov legislatívy Martin Poliačik.

„Na Slovensku vzniklo chovateľské eldorádo a stali sme sa najväčším ilegálnym vývozcom šteniat. Pôvodný návrh SaS sa týkal len množiteľov, ktorí nie sú združení v chovateľských zväzoch a nemajú oficiálne chovné stanice. Vláda vo svojom stanovisku takéto delenie odmietla. Preto v pozmeňovacom návrhu bola zavedené povinnosť živnosti pre všetkých chovateľov,“ vysvetľuje Poliačik s tým, že na danú tému boli navrhovatelia pripravení rokovať a s touto požiadavkou kontaktovali ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú ešte vlani v novembri.

Názor SaS je, že každý príjem má byť zdanený a platí to aj pre chovateľov psov, ktorí doteraz požívali neštandardné výhody, keďže sa na predaj šteniat nevzťahovali dane a chov bol neregulovaný. „O zákone sme naďalej pripravení rokovať. Ide nám hlavne o to, aby po siedmych rokoch našej snahy konečne prestali trpieť a zomierať psy v hrozných podmienkach. Do mája, kedy má zákon vstúpiť do platnosti, je čas zákon upraviť. My sa len potešíme, keď sa myšlienkou vrátime čo najviac k nášmu pôvodnému návrhu,“ dodáva Poliačik.

Či protimnožiteľský zákon postihne aj poctivých chovateľov, záleží najmä na postoji vlády. „Tá predsa podľa vlastných slov dosahuje vysokú úspešnosť v kontrole a postihovaní daňových podvodníkov. Na tieto kontroly môže následne nadviazať dohľad nad podmienkami chovu a zistené nedostatky budú môcť štátne orgány trestať,“ uzatvára Poliačik.

Archív